Studio FAQs
Dotyczy:
- Revu 21
- Revu 20
W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące Studio. W razie pytań dotyczących porównania Studio z Bluebeam w wersji internetowej i mobilnej, warto zapoznać się z przewodnikiem z porównaniem sesji Studio z projektami Studio.
Bluebeam Studio to oparta na chmurze platforma współpracy w programie Revu i Bluebeam w wersji internetowej, która umożliwia zespołom wspólną pracę nad dokumentami projektowymi w czasie rzeczywistym, niezależnie od lokalizacji czy urządzenia.
Bluebeam Studio obejmuje następujące elementy:
- Projekty Studio, prosty system zarządzania dokumentami oparty na chmurze
- Sesje Studio, narzędzie do współpracy online, które umożliwia zaproszonym osobom oznaczanie tego samego pliku PDF w czasie rzeczywistym
Twoje zespoły mogą używać Bluebeam Studio do przesyłania dokumentów projektowych, oznaczania ich komentarzami, adnotacjami i pomiarami oraz bezpośredniej współpracy z interesariuszami. Dostęp do projektów Studio i sesji można uzyskać za pośrednictwem Bluebeam w wersji internetowej. Użytkownicy z planem Core, Complete lub Max mogą zarządzać sesjami Studio, dokumentami i uczestnikami bezpośrednio z poziomu przeglądarki internetowej.
Aby uzyskać dostęp do Studio, musisz posiadać identyfikator Bluebeam ID (BBID) i zalogować się na swoje konto. Jeśli jeszcze nie utworzono BBID, kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jak to zrobić. Dostęp do sesji Studio i projektów można uzyskać za pośrednictwem programu Revu lub Bluebeam w wersji internetowej.
Studio wymaga programu Revu 20.2.15 lub nowszego.
- Plan Core, Complete lub Max, aktywna wersja próbna lub licencja Revu 20Jako subskrybent planu Basics nadal możesz współpracować w Studio, ale nie możesz tworzyć nowych sesji ani projektów. Aby dołączyć, musisz otrzymać zaproszenie.
- Poprawny adres e-mail do utworzenia Twojego BBID, jeśli jeszcze go nie masz
- Szerokopasmowe połączenie internetowe
Jako gospodarz/właściciel możesz tworzyć sesje lub projekty, zarządzać dokumentami i uczestnikami oraz definiować zabezpieczenia i uprawnienia.
-
Aktywny plan Bluebeam (Basics, Core, Complete lub Max) albo licencja Revu 20
Jeśli nie masz aktywnego planu lub licencji Bluebeam, nadal możesz dołączyć do sesji Studio lub projektu z dostępem tylko do odczytu. - Poprawny adres e-mail do utworzenia swojego identyfikatora BBID, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
- Szerokopasmowe połączenie internetowe w celu uzyskania dostępu do serwera Studio.W zależności od zasad sieciowych firmy może być konieczne otwarcie portów w zaporze sieciowej lub na serwerze proxy, jeśli nie można połączyć się z serwerem Studio.Możesz również pracować w Studio w trybie offline, ale musisz ponownie uwierzytelnić się na swoim koncie, logując się po 14 kolejnych dniach korzystania w trybie offline.
| Sesje Studio | Projekty Studio | |
|---|---|---|
| Maksymalna liczba uczestników | Do 500 użytkowników | nieograniczone |
| Maksymalna liczba plików na sesję Studio/projekt | Do 5000 | nieograniczone |
| Obsługiwane typy plików | Tylko pliki PDF | Word, Excel, PowerPoint, .csv, .jpg, .png, .html, .mp4, .txt, .btx (skrzynka narzędziowa), .bex (zestaw) |
| Maksymalny rozmiar pliku | Do 1 GB na plik | nieograniczone |
| Maksymalny rozmiar oznaczenia | Do 10 MB na oznaczenie | nieograniczone |
| Łącznie dostępny magazyn | nieograniczone | nieograniczone |
| Zarządzaj prawami dostępu uczestnika | Tak | Tak |
| Wyświetl i przywróć poprzednie rewizje pliku | Nie | Tak |
| Powiadomienia o aktywnościach plików i użytkowników | Tak | Tak |
| Wysyłaj i odbieraj alerty oznaczeń | Tak | Nie |
| Współpracownicy muszą posiadać subskrypcję Bluebeam | Nie | Nie |
Chociaż projekty Studio oferują nieograniczony rozmiar plików i pamięć masową, nasze najlepsze praktyki sugerują utrzymywanie całkowitego rozmiaru projektu poniżej 10 GB w celu uzyskania wyższej wydajności.
Tylko gospodarz/właściciel może zarządzać dokumentami, chyba że gospodarz/właściciel nada uczestnikom uprawnienia do przesyłania i zarządzania plikami w ustawieniach sesji i projektu.
Instrukcje dotyczące dodawania i usuwania dokumentów w sesjach Studio oraz projektach można znaleźć w podręczniku użytkownika programu Revu.
Jeśli sesje nie zostaną zakończone przez hosta (lub uczestnika z uprawnieniami do pełnej kontroli):
-
Po 80 dniach braku aktywności gospodarz jest powiadamiany za pośrednictwem swojego adresu e-mail BBID, że sesja zostanie zarchiwizowana za 10 dni.
Jeśli e-mail nie dotrze do Twojej skrzynki odbiorczej, sprawdź folder spamu lub wiadomości-śmieci i upewnij się, że adres studio@bluebeamops.com znajduje się na liście zatwierdzonych nadawców. -
Po 90 dniach sesja jest archiwizowana.
-
Po 170 dniach host zostanie powiadomiony e-mailem BBID, że sesja zostanie usunięta za 10 dni.
-
Po 180 dniach sesja jest usuwana.
Nawet po uznaniu sesji za usuniętą nie zostanie ona trwale usunięta z serwera Studio przez kolejne 120 dni. W tym okresie sesja nadal jest do odzyskania. -
Po 300 dniach (120 dniach od usunięcia) sesja zostaje trwale usunięta i nie można jej odzyskać.
Jeśli utworzysz sesję z datą wygaśnięcia, powiadomienia o wygaśnięciu będą wysyłane do użytkowników w następujących odstępach czasu przed datą wygaśnięcia:
- 7 dni przed
- 2 dni przed
- 24 godziny przed
Wiadomość e-mail o zakończeniu sesji jest wysyłana, gdy sesja ostatecznie wygaśnie, a wiadomość e-mail o odnowieniu sesji jest wysyłana w przypadku jej ponownej aktywacji.
Podczas tworzenia nowej sesji w Studio w oknie dialogowym Rozpocznij sesję Studio w sekcji Opcje widoczne będzie pole wyboru Powiadomienia e-mail. Po włączeniu powiadomień e-mail gospodarz będzie otrzymywać codzienne podsumowanie aktywności sesji, w tym alerty o nieaktywności gospodarza.
W projektach Studio można zarządzać powiadomieniami i alertami, klikając prawym przyciskiem myszy projekt Studio w panelu Studio i wybierając opcję Zarządzaj powiadomieniami z menu kontekstowego.
Gdy gospodarz zakończy sesję, sesja kończy się dla wszystkich uczestników, a gospodarz może pobrać dokumenty sesjiz serwera Studio. Jednak zarchiwizowane kopie plików są przechowywane przez 120 dni, zanim zostaną trwale usunięte.
Okno dialogowe Zakończ sesję umożliwia gospodarzowi utworzenie raportu sesji oraz wybranie sposobu zapisania lub odrzucenia dokumentów.
To jest portal Studio, w którym można wykonać następujące czynności:
- Zarządzaj swoim profilem Studio
- Zmień hasło do Studio lub adres e-mail konta
Jeśli jesteś gospodarzem sesji, masz następujące dodatkowe opcje:
- Wyświetl listę utworzonych sesji Studio
- Wyświetl listę uczestników dla każdej sesji
- Wyświetl listę dokumentów w każdej sesji
- Odzyskaj usunięte dokumenty
- Przekaż właścicielstwo sesji
Być może nie zweryfikowałeś swojego konta BBID. Nie będzie można zalogować się do Studio, jeśli Twój adres e-mail nie został zweryfikowany w ciągu tygodnia od utworzenia konta.
Można zamknąć porty w zaporze sieciowej lub serwerze proxy, które są wymagane do połączeń z Studio.
Zobacz lista dozwolonych rozwiązań Bluebeam według domen lub adresów IP dla domen i portów używanych przez Revu, Studio oraz Bluebeam w wersji internetowej i mobilnej. Jeśli uzyskujesz dostęp tylko do określonego regionu, umieść na liście dozwolonych tylko niezbędne domeny specyficzne dla tego regionu wraz z wymaganymi usługami globalnymi.
Dodatkowo administratorzy IT mogą skonfigurować listę dozwolonych serwerów Studio, a następnie „wypchnąć” ustawienia rejestru na odpowiednie komputery w swojej organizacji. Skontaktuj się z pomocą techniczną Bluebeam, aby uzyskać więcej informacji i instrukcji.
Bluebeam udostępnia obecnie serwery Studio w
następujących regionach:
Instrukcje dotyczące łączenia się z poszczególnymi serwerami oraz odpowiedzi na inne często zadawane pytania dotyczące regionów Studio można znaleźć w tym artykule.
Zasoby
Revu 21
Revu 20
Studio
Rozpoczynanie