Hur du ändrar storlek och ordnar markeringar med justeringsverktyg

Gäller för:

• Revu 21
  • Revu 20
  • Revu 2019
  • Revu 2018

Gå till andra versioner:

Verktygsfältet Revu Justering innehåller många olika verktyg med liknande namn och ikoner, så det kan vara svårt att hålla reda på dem om du inte känner till dem. Den här artikeln diskuterar de olika typerna av justeringsverktyg och hur du använder dem för att ändra storlek och ordna dina markeringar.

Om du tänker använda justeringsverktyg ofta aktiverar du verktygsfältet Justering.För att göra detta, gå till Verktyg> Verktygsfält> Justering. Justeringsverktygen är inaktiverade tills du väljer en markering.

Om justeringsverktyg

Nästan varje justeringsverktyg är beroende av den primära markeringen, betecknad med gula kontrollpunkter, medan alla andra markeringar har gröna kontrollpunkter. Revu placerar sekundära markeringar i förhållande till den primära markeringen.

Primära och sekundära markeringar

Välj flera markeringar för att kunna ange en primär markering. Den första markeringen du väljer blir som standard den primära markeringen. Om du vill veta mer om hur du väljer flera markeringar, titta på Enkla sätt att behärska markeringsval.

Välj en markering med gröna kontrollpunkter för att ändra den primära markeringen. Kontrollpunkterna blir gula för att visa den aktuella primära markeringen.

Om du vill komma åt justeringsverktygen högerklickar du på markeringen och väljer ett av verktygen i listrutan Justering eller använder verktygsfältet Justering.

Verktyg för att justera position

De här verktygen påverkar markeringarnas position enligt den primära markeringen, eller dokumentets mittpunkt.

• Justera vänster: Justerar vänsterkanterna på två eller flera markeringar mot den vänstra kanten av den primära markeringen.
  • Justera överst: Justerar överkanten på två eller flera markeringar mot den övre kanten av den primära markeringen.
  • Justera åt höger: Justerar de högra kanterna på två eller flera markeringar mot den högra kanten av den primära markeringen.
  • Justera nederkant: Justerar de nedre kanterna på två eller flera markeringar mot den primära markeringens nedre kant.
  • Justera mitten: Justerar den vertikala mitten av två eller flera markeringar mot den horisontella mitten av den primära markeringen.
  • Justera mitten: Justerar det horisontella mitten av två eller flera markeringar mot den vertikala mitten av den primära markeringen.
  • Centrera i dokument: Justerar centrumen för en eller flera markeringar till mitten av sidan.

Hur man placerar markeringar i en rak linje

Det kan finnas flera anledningar att vilja placera markeringar i en rak linje, till exempel för att placera flera markeringar längs en vägg på en planlösning.

1. Välj de markeringar du vill justera.
  2. Högerklicka på den markering som du vill ange som primär markering och gör något av följande:
    • Välj Justering > Justera mitten.
    • Välj Justering > Centrera.

Verktyg för att ändra storlek

Med de här verktygen kan du kopiera exakt bredd och/eller höjd från en primär markering och tillämpa på andra valda markeringar – även om de inte är av samma typ.

• Justera efter bredd: Gör så att två eller flera markeringar har samma bredd som den primära markeringen.
  • Justera efter höjd: Gör så att två eller flera markeringar har samma höjd som den primära markeringen.
  • Justera efter storlek: Gör så att två eller flera markeringar har samma höjd och bredd som den primära markeringen.

Justera markeringens storlek

Du kan använda justeringsverktygen för att ändra storlek på dina markeringar så att de matchar ankarmarkeringen.

1. Välj markeringarna.
  2. Högerklicka på markeringen vars storlek du vill ändra de andra markeringarna till. (Markeringen kommer att ha gula kontrollpunkter om den görs korrekt, medan resten av markeringarna markeras med grönt.)
  3. Klicka på Justering och välj sedan ett av verktygen ovan.

Fördelningsverktyg

De här verktygen placerar om markeringar så att utrymmet mellan deras mitt är på samma avstånd.

• Fördela horisontellt : Fördelar tre eller fler markeringar längs deras horisontella plan.
  • Fördela vertikalt : Fördelar tre eller fler markeringar längs deras vertikala plan.

Fördela ett utrymme jämnt

Med hjälp av Fördela horisontellt eller Fördela vertikalt kan du fördela utrymmet mellan markeringar jämnt. Det kan vara till stor hjälp om du till exempel behöver dela upp ett utrymme i olika rum.

1. Placera först markeringarna på sidan.
  2. Välj markeringarna i fråga.
  3. Högerklicka på valfri markering.
  4. Klicka på Justering och välj ett av fördelningsverktygen ovan.

Vändningsverktyg

Med de här verktygen vänds en markering över sin horisontella eller vertikala axel. Markeringens position bevaras.

• Vänd horisontellt (Ctrl+Alt+H): Vänder en eller flera markeringar horisontellt.
  • Vänd vertikalt (Ctrl+Alt+V): Vänder en eller flera markeringar vertikalt.

Högerklicka på markeringen du vill vända, klicka på Justering och välj ett av vändningsverktygen eller använd verktygsfältet för justering.

Om du har fler frågor kan du ta en titt i avsnittet verktygsfältet Justering i Revu Hjälp-manualen.

Instruktioner

Revu 2017 och tidigare

Markering

Revus justeringsverktyg gör det enkelt att justera markeringarna längs raka linjer, placera ut dem jämnt och till och med kopiera höjd och bredd från en markering till en annan.